mandag den 22. juni 2015

Kultur forskelle

I vores samskabelsesprojekt med Tanzania, er vi stødt på mange kulturelle forskelle. Vi havde på forhånd forventet, at vi ville møde nogle kontraster til den danske kultur, men alligevel er vi blevet overrasket over, hvor stor kulturforskellen i virkeligheden er. I Danmark er der stor fokus på, at børn får den rette kost og at de dyrker motion x antal minutter om dagen og x antal dage om ugen. Den nye skolereform er endda bygget op sådan, at børn får rørt sig i løbet af den ellers stillesiddende hverdag.. I mange danske børnehaver er der også madpakke-regler. Her tænker vi på de regler der, i nogle institutioner, er omkring hvad en madpakke må indeholde. Nogen steder må en madpakke ikke indeholde drikke yoghurt, slik eller andre sukkerholdige produkter, hvor man i andre daginstitutioner ikke har regler omkring dette. Der findes også institutioner hvor der er en madordning, så børnene ikke skal have madpakker med. På den måde sikrer man, at børn får en sund og nærende kost.
Der er stor fokus på at børn ikke spiser for meget mad og for mange sukkerholdige produkter, og at de dyrker regelmæssig motion.
Forskellen fra dansk kultur til kulturen i Tanzania ses tydeligt her. I den del af Tanzania som vi har kontakt til, handler kost og motion om noget helt andet. Det handler om at børnene får mad fra gode energikilder, så de har energi til meget af dagen. Der bliver ikke sparet på kulhydratkilderne, som der ofte gøres i nogle danske hjem. For børn i den udsatte del af Tanzania, handler det om at alt mad er bedre end ingen mad, som da de boede på gaden.
Forholdet til motion er også noget helt andet, end det man ser i Danmark. I Tanzania bruger man ofte motion som en måde at være sammen med andre på, f.eks. når de danser sammen.
Vi er altså stødt på mange kulturelle forskelle og nok også flere end i havde forestillet os..

Ingen kommentarer:

Send en kommentar